2013. március 27., szerda

Steve McQueen- A Thomas Crown- ügy




A Thomas Crown- ügy (1967)


Steve McQueen as Thomas Crown


Sokakban most biztos felmerül a kérdés, hogy egészen véletlenül nem Pierce Brosnan játszotta Thomas Crown-t? De igen, valóban Brosnan is belebújt a milliomos playboy szerepébe még 1999-ben, amellyel a ’90-es évek újkori elegáns zsáner mesterbetörő figuráját hozta magával. De az igazi, hamisíthatatlan Thomas Crown-t Steve McQueen alakította 1967-ben. Eredetileg nem is akarta elvállalni a szerepet, az ügynöke Stan Kamen ötlete volt, mivel a kezébe akadt The Thomas Crown- affair forgatókönyve és úgy gondolta, hogy itt az ideje McQueen-nek egy kis stílusváltás. Végül Steve felesége Neile Adams győzte meg, hogy vállalja el a szerepet. Mikor McQueen felhívta a rendezőt Norman Jewison-t, hogy itt vagyok, mikor kezdünk, ekkorra a rendező már más valakit választott ki a szerepre. Jewison inkább próbálta lebeszélni a szerepről, mivel a megformálandó fickó amolyan kifinomult, elegáns és lovaspólózik (McQueen pedig köztudottan akcióhős volt nem az a kimondottan úriember, aki öltönyben és nyakkendőben flangál). Úgy gondolta a rendező, hogy ez a szerep Steve-nek nagyon nehéz lenne, de McQueen hajthatatlan volt és azt mondta pont ezért akarja megcsinálni. Személyes és szerényes véleményem az, hogy az eredmény magáért beszél. Kimondottan jól ál Steve McQueen-nek ez a laza ’business- man’ szerep. Szerintem még élvezte is a forgatás során a milliomos playboy figura megtestesítését. Mint ahogyan azt korábban említettem a való életben is szerette a kaszkadőr nélküli veszélyes helyzeteket, a csinos nőket, valamint a féktelen dohányzást.  Nos, a Thomas Crown- ügyben ezeknek a kefteléseknek tökéletesen eleget tudott tenni. A filmben megállás nélkül szivarozik, homokjárgánnyal száguldozik a tengerparton (direkt McQueen kedvéért építettek bele a szerelők a homokfutóba nagy Corvair-motorokat), ja és ne feledkezzünk meg a dekoratív filmbeli partnernőjéről Faye Dunaway-ről sem, akivel a románc a felvétele után is folytatódott.

Egy kis érdekesség: az új Brosnan- féle Thomas Crown- ügy- ben viszont láthatjuk Faye Dunaway-t mint Thomas Crown psziciháterét.





A sztori a következő:

Thomas Crown (Steve McQueen) tőzsdei- arbitrage- ügyletekkel, ingatlanügyekkel és biztosításokkal foglalkozik, sikeres a szakmájában, vagyonos világfi, elegáns partikra jár, árveréseken vesz részt, lovas pólózik és egyéb extrém- úri sportokat űz, aki mindezek mellett hóbortból vagy inkább becsvágyból milliós bankrablást követ el. Ám amikor egy csinos biztosítási nyomozónő (Faye Dunaway) a nyomára bukkan, megkezdődik egy macska- egér játék. Tovább bonyolódik a cselekmény, amikor a rabló és a pandúr egymásba szeret. Majd amikor már majdnem sikerül rábizonyítani a rablást egy trükkös csellel kibújik a hurokból.



Műfaját tekintve bűnügyi, romantikus- vígjáték, túl könnyed és laza ahhoz, hogy kriminek lehessen titulálni. A rendező Norman Jewison a filmezési technikában elsőként kísérletezett a több részre osztott filmvászonnal a párhuzamosan, egy időben zajló cselekmények bemutatására. Ez a fajta kísérlet akkoriban még teljesen újnak számított és egyes kritikák szerint nem érte el a kívánt eredményt.  Az én meglátásom pedig az, hogy pont ettől lett egy kicsit egyedibb, tarkább a film. Ne feledkezzünk meg az Oscar- díjas címadó dalról (The Windmills of your mind) sem, amelyet Noel Harrison ad elő, és amelyet a sikeressége miatt azóta számtalanszor és különböző verzióban dolgozták fel. Többek között a Brosnan féle Thomas Crown-ügy-ben a neves Sting frissítette fel, de a szépséges Eva Mendes színésznőnek is kedve támadt elénekelni. A filmben egyébként a többi zene is hangulatos, amolyan romantikus jazz jellegű, amely mellett jól esik hozzá egy szivar kíséretében kortyolgatni egy igazán jó minőségű brandyt vagy egyéb nemes párlatot.










Összességében a Thomas Crown- ügy egy könnyed szombat délutáni mozi, amelyben Steve McQueen és Faye Dunaway bájos játéka teszi feledhetetlenné ezt az egyszerű ámde szórakoztató filmet.

Jó mozizást kívánok, ja és bekészíteni hozzá a szivart és a párlatot!